1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat manis
2 sudu teh bikarbonat soda
4 biji telor saiz A
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanilla
cara-caranya:
- masak gula dengan api sederhana hingga hagus...(ikut suka kalau nak warnanya gelap...tggu sampai gula tu gelap...kalau nk cerah sikit...agak2 gula dh cair...dh ok).
- then, masukkan air panas n kacau hingga cair. hati2 semasa memasukkan air...lebih selamat masukkan air sikit2 cz takut meletup-letup.
- then masukkan mentega...kacau n sejukkan.
- seterusnya, pukul 4 biji telor hingga kembang n pekat. masukkan susu pekat manis n kacau sebati.
- kemudian, ayak tepung n soda. then, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telor td.
- akhir sekali masukkan gula hangus td. kacau rata. tuang adunan dalam loyang. kalau rajin perap la adunan ni 3-4 jam. kalau malas...boleh terus masak jer...:)
- panaskan oven dgn suhu 160-180c dan bakar 45 minit - 1 jam.
No comments:
Post a Comment